torsdag 17 februari 2011

Halsband

Måndagen den 14 februari var det Alla hjärtans dag. På Norrbyskolan uppmärksammandes dagen  på olika sätt, men i hantverkshuset så bestämde jag mig för att låta treorna emaljera röda hjärtan som sedan vart halsband eller nyckelringar.
Det var ganska enkla att göra, skissa fram ett hjärta, rita ut på plåt, klipp ut o fila lite. Sedan på med emaljpulvret och  hetta upp plåten underifrån. Ja ungefär så gick det till, här följer några få bilder på hur det blev.























torsdag 10 februari 2011

Nyckelband och velourmask

Här kommer det lite bilder från arbeten med nyckelband i år 4.
Nu är alla klara med sina nyckelband och de blir jätte fina. Många elever blir överraskade av att det blir så bra. Med hjälp av en vändnål så kom den rätta sidan fram, efter att de hade sytt ihop långsidan räta mot räta.

 Här tvärnålas bandet kortsida mot kortsida.
 Nyckelringen på plats och nålning igen.
 En stolt ägare till ett nyckeband.
 Här strykes bandet med sömmen på sidan. Ännu ett nytt begrepp att kunna.



I femman så blev den fösta velourmasken klar. Den fick handsydda ögon. Här fick man också träna på att sy ihop öppningen med skomakarsöm.

onsdag 2 februari 2011

Påbörjade elevarbeten

Här kommer ett urval av elevernas påbörjade hantverk från Hantverkshuset på Norrbyskolan.
Vi kommer att följa olika arbeten så väl i textil som i trä och metallslöjden under terminens gång.
I textilslöjden följer vi år 3 till 5 och i trä och metall år 3 till 6.
I trean har eleverna börjat på att tillvekera egan pennfodral. De får välja på stående eller liggande modell. Arbetet sys för hand och de använder två olika sömnader, förstygn och langettsöm.






Fyrorna startade upp med att sy sig ett nyckelband. De fick en repetition av symaskinen eftersom det var ett år sedan de hade textilslöjd.
 Efter nyckelbanden så börjar de brodera en namnskylt som de sedan ska sätta fast på en egen tillverkad slöjdpåse. De kan välja på kedjestygn, stjälkstygn eller efterstygn.
Femmorna startade upp teminen med att göra tygtryck. Alla fick var sin handduk som de sedan fick rita motiv till, på återvunnet omslagspapper. De klippte sedan ut motivet och sparade kanterna för att sedan stryka fast pappret på handduken. Sedan var det bara att trycka med valfri färg. När färgen torkat fick de fixera handduken med stykjärnet i fem minuter innan den blev helt klar.


Efter tygtryck så fick eleverna välja fritt från Pippelipperpärmarna eller Jing Jang pärmarna. De får sy sig ett vafritt gosedjur i velour. De tränar på att sy på elestiska tyger och ställa in symaskinen för det ändamålet.
 Först ritas alla delar ut på ett mönsterpapper. Det är viktigt att trådrakspilarna finns med åt samma håll.
 Tyget läggs dubbelt med avigsidan utåt och över tygerna läggs pappret.
 När eleverna sytt runt alla delar så rivs pappret bort och 1cm sömsmån klipps runt arbetet.

 Det är bra om små jack klipps där tyget går innåt, så att det inte rynkar sig när arbetet ska vändas åt rätt håll.
Här har det blivit en liten hårtofs med hjälp av en silkesfrans och en säkerhetsnål som hjälpmedel, för att få in håret i figuren innan den vänds rätt.